Chocolade fudge zonder geraffineerde suiker en zuivel

Ik ben echt trots op dit recept. Een lekkere chocoladefudge zonder geraffineerde suiker, zuivel en tarwe. Het recept kan glutenvrij gemaakt worden met bijvoorbeeld sojaroom of een andere glutenvrije room. Superlekker en gemakkelijk te maken! De balletjes zijn vrij machtig, maar wel heel erg chocolade chocolade. Prima vervanger voor de bekende chocoladerepen die kinderen vaak krijgen!

Wat heb je nodig?

  • 125 gram dadels
  • 100 ml speltroom (biologische winkel)
  • 50 gram cacao
  • 75 gram kokosolie (ontgeurd)
  • 1 tl koffiearoma (optioneel)

Bereidingswijze

  • Hak de dadels in een keukenmachine
  • Smelt de kokosolie in een pannetje
  • Voeg de kokolie, speltroom, cacao en koffiearoma toe aan de dadels en laat het mengsel een paar minuten draaien in de keukenmachine
  • Doe de chocoladefudge in een kom en laat het 2 uur opstijven in de koelkast
  • Rol er balletjes van (of een andere vorm die je leuk vindt) Wees wel snel, want door je handen wordt het mengsel warm en weer plakkerig.
  • Zet de balletjes nog een uur in de koelkast en bewaar het hier ook. Zodra de balletjes weer warm worden, worden ze weer plakkeriger, dus meteen eten bij het serveren!

Tip! Op kamertemperatuur wordt het chocolademengsel een beetje zacht. Je kunt het dan gemakkelijk gebruiken als chocoladepasta op brood!


Hai! Ik schrijf graag over de ontdekkingsreis van mijn gezin in de wondere wereld van natuurlijke voeding. Dat gezin bestaat uit mijn man, mijn peuterdochter (nov 2011) en een baby in de buik (mei 2014)! Daarnaast verdiep ik me in natuurlijk ouderschap en natuurlijke verzorging. Meer blogs over gezonde voeding kun je lezen op mijn website Voedzo.

Leave a Reply

*

26 comments

  1. Tjitske

    Heerlijk!!

    Als je ze door geraspte kokos rolt worden
    ze wat “handzamer” en is ook erg lekker!

  2. Afieke

    Oehh! Ik ben nog geen mama, maar deze ga ik binnenkort maken, hoor!

    • sharon

      Haha Afieke, dat mag :) Je moet het recept goed oefenen voor wanneer je mama bent, ja toch? :)

  3. ChitaPitaChita

    OEH! Als je ze door de kokos haalt zou je er dan ook een cake-pop van kunnen maken. Of zal het balletje toch van het stokje glijden of zodra je er een hap van neemt, afbrokkelen? Ik denk het laatste maar toch…(just thinking out loud)

    • sharon

      Haha ik had daar ook al over nagedacht!!! Ik denk het dus wel! Ze zijn best stevig, zolang ze in de koelkast zijn. Je moet ze gewoon meteen eten nadat ze eruit komen, want dan worden ze wel zacht. ( de kokosolie is hard wanneer het koud is en op kamertemperatuur wordt die zachter, dus je ‘cakepop’ ook :) ) Laat me weten, mocht je gaan experimenteren ;) Zal ik ook doen wanneer ik het nog eens maak :)

  4. Nelleke

    mmm, als chocopasta op een rijstewafel is het ook heerlijk!
    Ik heb de speltroom vervangen met rijstroom trouwens, die is gewoon in de supermarkt te krijgen.

  5. Aletta

    Wanneer je een bevroren banaan en een klein beetje van deze pasta bij elkaar doet en de staafmixer er even doorheen haalt, heb je heerlijk chocoladeijs. :-)

  6. Linda

    Hmm.. Net weer een portie gemaakt, nu de keukenmachine “schoonmaken” (lees uitlikken hihi) :D

  7. Rianne

    Heerlijk!!! Hoe lang is deze fudge houdbaar? Het is net chocopasta en daar is mijn dochter dol op… Kan ik eindelijk de nutella de deur uit doen.

    • sharon

      Goedzo! In de koelkast wel een aantal weken. Ik weet niet precies hoe lang :)

  8. Barbara

    Ik heb ze gemaakt en inderdaad: ongelofelijk lekker!!
    Voor de dadels had ik van die geconfijte in zo’n ovaal pakje. Of moet het eigenlijk met verse?

    • sharon

      Nee hoeft niet :) ik heb meestal de bio dadels van Ekoland, die zijn ontpit, lekker makkelijk in gebruik ;)

  9. Barbara

    Die had ik toevallig ook gebruikt en het resultaat was inderdaad subliem :)

  10. Deborah

    Ik had nog een beetje bewaard van de fudge die ik iets van 3 weken geleden heb gemaakt, maar er zat vandaag toch een beetje schimmel op…. Maar ach, ik ben nooit zo moeilijk, dus ik heb gewoon een dikke laag eraf geschept en weggegooid en de rest bewaar ik lekker ;) Ik heb een stukje geproefd en het smaakte prima!

  11. Agnes

    Even door de hagelslag rollen (cereal puur) en je hebt je eigen rumkogels. Nog niet geprobeerd, maar zeker iets voor de volgende keer: noten hakken en de balletjes er doorheen rollen. bedankt voor dit recept!
    En als je op de calorieen wilt letten: 75 cal per balletje (uitgaande van 20 stuks met bovenstaande hoeveelheid ingredienten).

    • sharon

      Hai, bedankt voor de leuke tip! Ik zelf gebruik geen Cereal, omdat deze gebruik maakt van een zoetstof waar ik niet tegen kan. Maar het kan natuurlijk ook gewoon met gehakte chocolade ofzo :)

      • Agnes

        Ja, goed idee! Ook Leuk met witte chocolade schilfers. Een voordeel van een laagje is ook nog eens minder plakkerige vingers. Maar hemeltje lief zeg, wat zijn ze verslavend. Moet echt mijn best doen voorbij de koelkast te lopen.

  12. Tamara

    Deze fudge snoepjes net gemaakt.. Hopelijk is er nog wat over als de oudste van school komt want o wat is dit LEKKER!

  13. Gerry

    In het ruige recept lees ik koffie aroma ik kom er niet uit wat dat is en waar te koop ,je komt het alleen tegen als sterkgezette koffie, domme vraag? Bedankt

    • sharon

      hai! Het is net zoiets als vanille aroma, bij de bakspulletjes. Ik had het in de bio winkel gekocht. Maar hele sterke koffie werkt ook heel goed! Of weglaten, kan ook zelfs :)

  14. Gerry

    Sorry voor dat rare woord (ruige )m,n i pad maakt soms zelf z,n eigen woorden en daar ik slecht kan zien heb ik dat gemist en is het woord dat er moet staan fudge recept.
    Vr.gr.

  15. Elise

    Ziet er heerlijk uit!
    Ik heb wel een vraagje.
    Wat is ontgeurde kokosolie?
    Mijn kokosolie uit de natuurwinkel ruikt wel naar kokos :)
    Alvast bedankt!

    • sharon

      Ontgeurde kokosolie is de koksolie die je ook kunt kopen, zonder kokosgeur ;)

  16. floor

    Heerlijk , ik heb het als chocopasta op een rijstwafel gedaan. De rest in een lege jampot. Kunnen de kinderen het lekker op brood doen

Next ArticleBaby zindelijk maken: de tussenfase